Förvara rätt

Det kanske verkar överdrivet för den oinvigde men för att dina däck ska hålla och fortsätta ge den säkerhet och komfort som är meningen är det enormt viktigt att förvara sina däck rätt. Däck som inte förvaras på rätt sätt har inte samma hållbarhet och det går då inte att lita på datummärkningen. Däck som inte har förvarats på rätt sätt kommer att åldras i förtid och du kan därför inte lita på att däcken uppfyller de krav som lagen anger. Men vad är då rätt sätt att förvara däck på? Jo nyckelorden för rätt förvaring av däck är följande; mörkt, torrt och svalt.

Däck som förvarats på detta sätt håller längre, blir inte förstörda under tiden dem förvaras, gummit i däcket riskerar inte att torka och spricka med mera, med mera. Det är ju trots allt så att vi bor i ett land med två tydliga säsonger, vinter- och sommarsäsongen och vi har däck som ska passa respektive säsong. Allt för att vi ska vara säkra på vägarna, få den bästa körkomforten och kunna vara säkra på att däcken beter sig som vi förväntar oss att de ska göra i alla situationer. Bra förvarade däck kan kort sagt vara skillnaden mellan en mindre olycka och en livshotande sådan. Däcken påverkar ju hela bilens körförmåga och är essentiella för säkerheten ute på vägarna. Med tanke på detta är det kanske inte så konstigt att vi i Sverige till och med har lagar som reglerar när på året man måste byta däck på sin bil till vinterdäck respektive sommardäck. Nu kanske du börjar förstå att förvaringen faktiskt spelar en väldigt stor roll, det är ju trots allt en produkt som tillverkas mestadels av organiska material. Gummi är ett material som påverkas av sin omgivning helt enkelt och även om man förvarar däcken rätt kommer däckens egenskaper att förändras över tid. Det beror bland annat på att gummiblandningen hårdnar med åren. Så för att verkligen vara säker på att dina däcks datummärkning stämmer och att du är säker ute på vägarna är det bra att veta att dem förvarats rätt.

Men däck som tillverkas idag har ju en sådan där glycerinfilm på sig?

Jo det är sant, alla däck som är nytillverkade idag har ett skyddande lager av glycerinfilm på sig. Och den gör att däcken inte åldras lika fort som utan den. Saken är bara den att om man inte förvarar däcken på rätt sätt så fungerar inte denna skyddande film. Något som verkligen visar på hur viktig förvaringen är, eller förhållandena under förvaringen, är att däcktillverkarna idag klassar däck som nya i upp till tre år. Men bara om dem förvarats på rätt sätt.

Jag har ingen plats hemma som lever upp till ”rätt förvaring”?

Det är verkligen långt ifrån alla privatpersoner som har möjlighet och plats till att förvara sina sommar- eller vinterdäck på rätt sätt när det inte är säsong för dem. Många bor i lägenhet och har kanske inte plats i förråd med mera. Även om man har ett garage eller ett källarförråd där däcken skulle få plats så är det ofta mycket fukt i dessa utrymmen. Då är det väldigt bra att tänka på en sak; flera verkstäder idag har en tjänst som heter ”däckförvaring” eller ”däckhotell”. Det kostar inte många kronor om man jämför med att behöva köpa nya däck varje år. Använder du dig av denna tjänst kan du vara säker på att däcken förvaras på bästa sätt och därmed att dina däck kommer att hålla betydligt längre och du kan vara säker ute på vägarna.